Hur skapar vi beredskap i skolan vid mottagandet av barn och ungdomar från Ukraina?

Den 31 mars genomfördes ett akutinsatt seminarium där Motivationslyftet by Star for Life i samarbete med Idéer för livet erbjöd skolpersonal övergripande information om hur vi kan hantera mottagandet av ukrainska barn och ungdomar i skolan på ett så förberett, professionellt och lyhört sätt som möjligt. Fokus för träffen var att ge konkreta verktyg och redskap för att kunna skapa en stabil och trygg skolstart för de nyanlända barnen och ungdomarna.

Seminariet gästades av representanter från Rädda Barnen, Ukrainska ambassaden, Nationellt Centrum för svenska som andraspråk, samt grundaren av Voices of Children som gav en direktrapport från Ukraina.

Ta del av seminariet i efterhand här:

Motivationslyftet by Star for Life och Idéer för livet tipsar

En enkel vägledning till dig som möter människor som flytt från Ukraina. Denna vägledning syftar till att ge vuxna och unga vuxna en ökad förståelse för vad som händer när man går igenom ett trauma som ett krig och en flykt innebär. Vägledningen kommer även att finnas översatt till ukrainska och engelska här inom kort:

Varmt välkommen hit! Vägledning vid mötet av vuxna och unga vuxna från Ukraina.

 

Voices of children erbjuder

Möter ni barn och ungdomar i skolan som behöver psykologisk handledning och hjälp kring traumahantering på ukrainska? Organisationen Voices of children finns på plats i Ukraina och erbjuder digital samtalskontakt med de barn och ungdomar som behöver.

Ni är varmt välkomna att höra av er hanna@motivationslyftet.se för vidare kontakt.

Våra huvudpartner

Boka möte

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.

Obligatoriskt